Ljudet av stål som slår mot stål blandas med sorlet från människor och handelsmän som diskuterar priset på rävskinn och handflätade korgar. En hop barn springer barfota mellan tält och eldstäder, och lite längre bort lär en kvinna i klänning ut konsten att skjuta pilbåge. Ja, att besöka vikingamarknaden i Kvarndammsparken i Vetlanda underlördagen var som att slungas över tusen år tillbaka i tiden.

Omkring 230 vikingar i alla åldrar befann sig i parken för att visa upp hur livet på vikingatiden kunde te sig. Där fanns allt från autentiska handelsvaror i järn, silver, trä, textil och läder till smarriga raggmunkar för besökare från alla tidsåldrar att avnjuta.
På plats i Kvarndammen fanns också ett vikingaskepp som tog med små och stora våghalsar på en rundtur.
— Det här är femte året det är vikingamarknad i Vetlanda, och det är riktigt kul att se så många besökare och deltagare här i år, sa Hillevi Stenberg som tillsammans med Joakim Kängström och Markus Paulsson förberedde lördagskvällens stora gillemåltid för vikingarna.
— Under vikingatiden såg man till att ta vara på alla delar av djuret. Och det är det vi gör här också. Just nu håller vi på att göra en maträtt liknande skotsk haggis. Den innehåller bland annat lammlever och inälvor som ska bli en form av pastej som äts tillsammans med rotmos, grönsaker och lite annat. Och så blir det öl och mjöd att dricka, såklart, fortsätter hon.
Något som lockade stor publik var de vikingastrider som utbröt under dagen. Där fick publiken se hur ett riktigt vikingaslag kan ha gått till, något som lockade till både jubel och applåder, inte minst hos den yngre publiken som levde sig in i berättelsen med glänsande fantasi.

Någon som verkligen njöt av vikingalivet var Almina som kommit till marknaden med sin mamma.
— Det här är jätteroligt. Jag har skjutit pilbåge och lekt. Och i fredags var jag här med skolan, säger hon.
Almina berättar också att hon har fått hyra kläder för att bli så lik en vikingaunge som möjligt.
— Jag tycker att de här kläderna är finare än mina vanliga kläder. Det är lite kliigt, men de är sköna ändå, förklarar hon innan hon springer iväg för att leka med gamla och nya kompisar som hon hittat i marknadsvimlet.

(källa VetlandaPosten 22 maj 2016)